Neosave Benelux

BEL: 010-2980005

> Home
> Goedkeuring en certificaten
> Klant ervaringen
> Producten
> Zonnepanelen
> Merken TL lampen
> Van T8 naar T5
> Milieu Subsidie
> Technische gegevens
> Nieuws, publicaties verlichting
> LED info
> Full Spectrum daglicht lampen
> Toepassingen
> Bestel hier
> Maak hier uw offerte
> Contact

 


 

 

TL buis met adapter.jpg

LED verliest van TL voor werkplekverlichting

 


Op internet lijkt LED de hemel in geprezen te worden, maar:
 

“LED verliest van TL verlichting als we het hebben over werkplekverlichting”


Uitgangspunten bij de vergelijking van LED TL met TL verlichting is het specifieke gebruik in werkplekverlichting.
De vergelijking gaat niet over Leds voor zaklampen of tuinverlichting.
Led is voor alles wat te maken heeft met lage wattages duidelijk de winnaar.

 

Waar we naar kijken bij de vergelijking led met TL verlichting

  • Hoeveel bespaar je met LED in vergelijking met TL
  • kan LED wel voldoen aan de norm voor werkplekverlichting NEN-EN 12464-1
  • We kiezen voor objectieve vergelijking door overheids instanties


Norm voor werkplekverlichting vanuit ARBO overweging
Voor werkplekverlichting is de hoeveelheid licht nog altijd belangrijker dan het energie besparing effect in verband met de gevolgen van te weinig licht voor de gezondheid. Dit is dan ook vastgesteld in de norm NEN-EN 12464-1.

 

Wat is de norm werkplekverlichting NEN-EN 12464-1?

Minimale waardes voor de werkplek volgens de norm:

  1. Op de plek waar de taak moet worden gedaan (meestal het bureau) dient minimaal 500 lux te zijn.
  2. Tevens dient de ruimte er omheen minimaal 200 lux te zijn.
  3. Eisen aan de kwaliteit van licht zijn dat de RA (CRI) minimaal moet voldoen is 80

Let op:
de aangegeven waardes zijn minimum waardes en in verband met lichtterugval van de lichtbron zal ook naar die terugval gekeken moeten worden en is alles wat onder het minimum zit is onacceptabel vanuit ARBO overwegingen. (zie halfwaardetijd)

 

Hoe meet je lux?

Bij het doen van een luxmeting dient de afstand van de lichtbron (LED, TL T8 of T5) en de werkplek overeen te komen met de werkelijke afstand waar de lamp gaat branden (de huidige armaturen, meestal zal die afstand in kantoren tussen de 1.74 en 1.97 liggen maar het is raadzaam de werkelijke afstand te nemen).

Wikipedia lichtmeter zegt hierover het volgende:
“Naarmate de afstand van de lichtbron tot het te verlichten voorwerp groter wordt, neemt de verlichtingssterkte in het kwadraat af. Daarom moet voor een juiste meting van de verlichtingssterkte de luxmeter op werkhoogte worden geplaatst.”

 

Opgave lumen bij LED

Bij de overweging om energie te besparen op werkplekverlichting kan men niet uitgaan van de opgegeven waardes door de leveranciers van de leds.
Zie hiervoor Where some of those really impressive lumen per watt figures for LEDs come from!
De alinea legt uit wat die lumen werkelijk betekenen maar het hele stuk bevestigd dat LED voor een aantal zaken goed is maar niet voor algemene verlichting.

Test dus eerst zelf op de werkplek met de huidige armatuur wat de lux op de werkplek is en wat de hoeveelheid lux in de omliggende ruimt is.

 

LED test door de overheid USA

Vanuit de overheid in de USA is er constant onderzoek naar LED wat onafhankelijke meetgegevens levert voor de consument. Deze instelling is vergelijkbaar met Senternovem in Nederland.

In de PDF CALIPER_ROUND_5 laatste pdf staat het volgende over de vergelijking tussen LED met T8 en T12 armaturen. (blz 10 en 11 van het PDF)

Vrij vertaald naar het Nederlands:
“De resultaten tonen aan dat LED TL nog niet kan concurreren met TL verlichting in output en efficiency voor deze toepassing.
In het algemeen, LED TL als retrofit is niet competitief in TL armaturen als vervanging voor TL lampen op dit moment. Maar, de beter presterende LED TL kan goed zijn voor specifieke toepassingen waar TL verlichting niet gebruikt kan worden zoals, koude omgeving, ruig terrein, of lage wattage noodzaak.”

In de vergelijking heeft men gekozen voor de T8 en de T12.
Indien men zou kiezen voor T5 zou het verschil nog groter worden.
Met de Neosave adapter kan bij een 1.5 meter armatuur met een conventioneel voorschakelapparaat een energie besparing van 58% behaald worden.

 

LED, gerichte lichtbundel

Om ook in de rest van de ruimte te komen tot een minimale verlichting van 200 lux zoals verijst in de norm voor werkplekverlichting is er met het gebruik van Leds nog een ander specifiek probleem dat lichtstroom van led sterk gericht is.

Dit heeft wel het voordeel dat reflectie systemen niet nodig zijn voor Leds en ook geen verdere winst opleveren maar tevens zorgt dit kenmerk van led dat de rest van de ruimte nauwelijks verlicht word.

Test dus ook hoeveel lux naast de direct door LED verlicht plek.

 

CRI waarde werkplekverlichting

Het onderdeel RA (CRI) van de werkplekverlichting stelt als minimum waarde 80 RA.

Hier een stuk vrij vertaald uit engels talige wiki.
“ de lage CRI (RA) van de huidige leds.
De huidige generatie van Leds, die meestal blauwe led chip + gele phosfor, heeft een CRI van ongeveer 70,
wat veel te weinig om uitgebreid toegepast te worden bij binnenshuis verlichting.”
Er zijn Leds die wel een betere RA hebben maar die zijn veel duurder.
Van belang is dus uit te vinden welke Leds er in de LED TL gebruikt worden om uit te kunnen vinden wat de RA waarde is om te kunnen voldoen aan het minimum.

De vraag wat de RA van een T5 is kan makkelijk uit de folder van de desbetreffende T5 gevonden worden.
In het geval van een goede T5 is die 85, bij de slechte tref je waardes onder de 80 aan. Dit in tegenstelling tot een echte Full Spectrum TL die een CRI heeft van 96.

 

LED onderzoek nederlandse overheid

In Nederland is er vanuit de overheid via senternovem een test gaande naar LED bij gemeentes voor straatverlichting.
De toepassing is anders maar zeker ook interessant voor de vergelijking van de werkelijke opbrengsten van LED. De gegevens worden door de leveranciers zelf geleverd en die kunnen de datasheets aanpassen als er betere gegevens zouden zijn.
Interessant bij deze sheets is dat in deze producten meestal de specificaties vermeld worden die ook van belang zijn voor werkplekverlichting zoals gebruikte Leds, CRI, terug val lichtopbrengst etc.

De website van Senternovem over de test

Hier volgen een paar opgaven van led leveranciers in de test
Philips = 44.26 Watt per lumen tot 47.02 Watt per lumen, geldt wel voor een IP66 armatuur hierdoor iets verlies?
Berekening aan de hand van de opgave van Philips:
810 lumen met een verbruik van 18.3 Watt = 44.26 lumen per Watt tegen 104 tot 111 lumen per Watt bij T5.
3240 lumen met een verbruik van 68.9 Watt = 47.02 lumen per Watt tegen 104 tot 111 lumen per Watt bij T5.

Heel opvallend is dat bv Lioris b.v. (een kleintje) beweerd 120 lumen per Watt te leveren, wel een heel eind meer dan Philips? Let hier vooral op uitspraken als levensduur > 50.000 maar bij garantie staat dat ze slechts 2 jaar op productiefouten als garantie geven. Zie hiervoor bv datasheet van Attiva BV, Attiva maakt gebruik van Osram leds.

Ook een bijzondere van Innolumis Public Lighting, die zegt bij lumenoutput van het systeem: Niet vrijgegeven maar later stellen ze een lichtterugval minder is dan 10% bij 80.000 uur maar lichtterugval waarvan dan?

 

Werkplekverlichting en halfwaardetijd

Een ander punt wat voor werkplekverlichting van belang is om te kunnen blijven voldoen aan de minimale eisen van 500 en 200 lux is de halfwaardetijd.

Dit zegt wiki: over halfwaardetijd bij LED.
“Halfwaardetijd
De halfwaardetijd is het aantal uren dat een LED kan branden totdat hij nog maar de helft van het licht uitstraalt. Bij eenvoudige gekleurde LED's is deze tijd zeer lang, maar bij LED's die fel wit licht uitstralen kan die tijd tussen 5000 en 50000 uur liggen. Dat betekent dat wanneer een goedkope witte LED als achtergrondverlichting constant aan staat, deze na een aantal maanden nog maar half zo fel is. De halfwaardetijd hangt af van de gekozen materialen en constructie van de LED. De halfwaardetijd wordt overigens zelden opgegeven door fabrikanten van witte LED's. Een LED kan bewust op een lagere stroom gezet worden, om de halfwaardetijd te verlengen.”
Bij de specificaties van goede T5 is die waarde bij 20.000 uur 90% en bij 25.000 uur 89%.

 

Conclusie vergelijking LED en T5

Meten is weten.

Om gefundeerd over te kunnen stappen op energiezuinige verlichting waarbij de keuze ligt tussen T5 of LED TL is de aanschaf van een energiemeter en een lichtmeter (luxmeter) van wezenlijk belang om in ieder geval de minimale eisen voor werkplekverlichting te kunnen controleren.
Daar meestal de benodigde gegevens over rendement, RA (CRI) en levensduur niet worden vermeld en het vaak niet duidelijk is of de waardes op de Ledjes of op de gehele LED TL van toepassing zijn is zelf meten de enige manier om de waardes te controleren. Tot nu toe zijn er ook nog geen LED TL met keurmerken zoals KEMA of T‹V bij ons bekend die uitspraken over de LED TL zouden kunnen verifiŽren.

Gezien alle bovenstaande punten en onderzoeken door gerenommeerde overheid instellingen, is LED waarschijnlijk over enkele jaren de toekomst maar is LED niet alleen vanuit energiebesparing en hogere kosten dan de T5 maar vooral ook vanwege de norm voor werkplekverlichting niet een reŽle keuze.

Een collega van ons verkocht LED TL en is er mee gestopt vanwege terugval van lichtopbrengst van 75% binnen 1 jaar.

Een nog niet aangegeven probleem bij de installatie van LED TL is de vaak slechte CosPhi, dit gaat een rol spelen indien meerdere LED TLs worden opgehangen. De kosten voor aanpassing van de elektrische installaties moeten dan ook worden meegenomen in de overweging.

 

Advies werkplekverlichting

Energie besparen en tevens voldoen aan de norm voor werkplekverlichting.
Per situatie zal gekeken moeten worden wat de mogelijkheden zijn en zal met een luxmeter en energie meter alle omstandigheden ter plekke geverifieerd moeten worden.

Wilt u een lux meting liever laten doen en tevens besparen op energie neem dan contact op met
Neosave 010-2980005 of gebruik het contactformulier

 

 

© 2010 Neosave Benelux / Disclaimer and trademarks

[Neosave maakt energiebesparing bedrijven mogelijk tot 81% op TL verlichting] [Subsidie] [Energielabel] [Reflector T5 TL lampen] [T8 naar T5] [tl winkel uitleg] [TL- Lampen-remplace] [Testimonials] [TL lampen] [Full-spectrum-daglichtlamp] [Neosafe-Neosave] [Neosave Deutschland] [Neosave English] [Saveway t8  t5 Osram adapter TL verlichting T8 armaturen] [NeoSave Plus Bridge adapter] [Artikelen verlichting] [RWE energie kiest Neosave] [LED verlichting en energiebesparen?] [TL buis kleur] [Diameter Buis] [Verbruik T8 en T5 grafiek] [Spaarlamp] [Gloeilampen] [Recycling] [Flikkerende TL verlichting?] [Advies licht sterkte] [Lux Lumen] [Werkplek-verlichting] [Vergelijk LED en TL] [Energiebesparen en blindstroom] [LED norm senternovem] [Consumentenbond LED kooptips] [Producten Neosave] [Armatuur|armaturen|T8 armatuur] [Technische gegevens] [Neosave handleiding] [Toepassingsgebieden] [Neosave certificaten] [Zonnepanelen] [LED verlichting en energiebesparen?]